Sunday, August 10, 2008

Old school or new school?

There are those who claim that a horse shouldn't be too soft end flexed at the poll during a sliding stop. In my opinion that was the case in the 1990's and today that has changed, just like fashion changes over the years I guess. Watch these pictures:

Old school:





Modern sliding stop:


Mallorca Western Festival 2006

3 comments:

Anonymous said...

Ja du, det här är intressant. Jag funderar på en sak när jag ser bilderna.. På den första bilden av det "gamla" stoppet är tyglarna korta och det ser ut som om ryttaren stoppar hästen i munnen, men den på den andra bilden har ju ryttaren långa tyglar, vilket gör att stoppet ser snällare ut, även om det är med högt huvud. Nu undrar jag vad det gör för skillnad för hästen på bild två (långa tyglar, högt huvud) jämfört med bilderna under, där hästarna har sänkt hals/huvud? Vet du det??

Bonden said...

Hej Bästisen!

Det är en bra fråga. Jag vet inte vad skillnaden blir faktiskt men man kan ju tänka sig att en häst sätter sig mer om huvudet är upp än ned. Ryggen borde rimligtvis stretchs ut mer om hästens huvud är mer nedåt. Dock ska man ju inte glömma att hästar absolut kan ha välvda ryggar med hög huvudposition, ett bra exempel är de akademiskt ridna hästarna som har en väldigt hög huvudposition men trots detta bär sig fantastiskt väl och sätter väl in under sig =)

Intressant ämne, andras åsikter i frågan välkomnas!

Bonden said...

Förresten är det ju redan överbevisat att en häst med hög huvudposition inte sätter sig mer i en stop än en häst med låg huvudposition. Det ser vi ju på bilderna ;)

Karta över BONDEN I STANS besökare

Bonden i stan - follow this blog!

My Blog List